Били по Криму: США таємно поставили Україні далекобійні ракети ATACMS, — Reuters

За даними видання, Пентагон спочатку заперечував проти постачання ракет дальнього радіуса дії, побоюючись можливої втрати таких ракет з американського арсеналу і їхнього використання Україною для атак углиб Росії. Однак постачання ракет із КНДР до Росії переконали США.

Сполучені Штати таємно поставили Україні ракети дальнього радіуса дії ATACMS протягом останніх тижнів. Про це в середу, 24 квітня, повідомляє агентство Reuters із посиланням на неназваного американського чиновника.

За даними видання, ці ракети були включені до пакета військової допомоги на суму 300 мільйонів доларів, який був схвалений президентом США Джо Байденом 12 березня. При цьому інсайдер відмовився уточнити кількість відправлених ракет.

“Ракети були вперше застосовані рано вранці 17 квітня, їх було запущено по російському аеродрому в Криму, що знаходився приблизно за 165 км (103 милі) від української лінії фронту, сказав посадовець”, — ідеться в матеріалі.

Як пише агентство, питання про постачання ракет ATACMS обговорювали в адміністрації Байдена протягом кількох місяців. У вересні минулого року було поставлено ракети середньої дальності ATACMS.

Пентагон спочатку заперечував проти постачання ракет дальнього радіуса дії, побоюючись можливої втрати таких ракет з американського арсеналу та їхнього використання Україною для атак углиб Росії.

Однак використання Росією балістичних ракет дальнього радіуса дії, поставлених Північною Кореєю, проти України в грудні та січні, змусило США змінити свою думку.
За інформацією інсайдера видання, Байден погодився відправити ракети в Україну після зустрічі зі своєю командою з національної безпеки в середині лютого. У березні було знайдено фінансування для цієї допомоги, і ракети було відправлено таємно, щоб зберегти оперативну безпеку і “елемент несподіванки для України”.

Нагадаємо, 24 квітня президент США Джо Байден підписав схвалений Сенатом законопроєкт про надання допомоги Україні. Глава Білого дому заявив, що допомога надійде в Україну вже найближчими годинами.

Того ж дня в Пентагоні озвучили перелік обладнання для 56-го пакета допомоги. Туди увійшли зокрема ракети для ППО, протитанкові снаряди, а також артилерійські боєприпаси різних калібрів, БМП, протимінні машини, техніку та зброю.

Оставьте первый комментарий

Отправить ответ

Ваш e-mail не будет опубликован.


*